Προσφυγή ενάντια στην φορολογική ανισότητα των εγγάμων γυναικών

ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ omadaginekon@yahoo.gr

Η εκδίκαση της προσφυγής της κ. Δέσποινας Ζδούκου κατά της Δ’ Δ.Ο.Υ Θεσσαλονίκης, θα γίνει στο ακροατήριο του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης (ΣΤ’ τμήμα) στις 4/6/2004 ημέρα Παρασκευή και ώρα 9.30 π.μ, στον 1ο όροφο (αίθουσα συνεδρίασης Α118)

Με την προσφυγή της η κ. Ζδούκου ζητά από το αρμόδιο Διοικητικό Πρωτοδικείο να ακυρωθεί, αφενός η αρνητική απάντηση του Προϊσταμένου της Εφορίας να κάνει δεκτή την αυτοτελή δήλωσή της φορολογίας εισοδήματος και να προβεί στην εκκαθάριση της παραπάνω δήλωσης, και αφετέρου να διαταχθεί ο προϊστάμενος με απόφαση του δικαστηρίου να προβεί στην εκκαθάριση της δήλωσης και της επιστροφής του οφειλόμενου φόρου.
Στους λόγους δε της προσφυγής της αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι οι διατάξεις των άρθρων 5&1, 61&2 και 74&4 του ν. 2238/1994, σύμφωνα με τις οποίες «κατά τη διάρκεια της έγγαμης συμβίωσης οι σύζυγοι έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν κοινή δήλωση των εισοδημάτων τους, υπόχρεος σε επίδοση της οποίας είναι ο σύζυγος και για τα εισοδήματα της συζύγου του, η δε οφειλή για φόρο, τέλη και εισφορές, που αναλογούν στα εισοδήματά τους βεβαιώνεται στο όνομα του συζύγου»., αντιβαίνουν τη θεμελιώδη συνταγματική αρχή της ισότητας των φύλων, καθώς και την αρχή της περιουσιακής αυτοτέλειας των συζύγων. Επιπλέον ότι, οι ισχύουσες φορολογικές διατάξεις για τις έγγαμες γυναίκες παραβιάζουν κατάφωρα, τόσο το άρθρο 4&1 και 2 του Συντάγματος, το οποίο υπερισχύει του κοινού νόμου, όσο και τις Διεθνείς Συνθήκες και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, σύμφωνα με το οποίο η ισότητα των φύλων αποτελεί θεμελιώδη αρχή και θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και απαγορεύουν κάθε άμεση ή έμμεση διάκριση κατά των γυναικών.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα κύρωσε με το νόμο 1342/1983 και ισχύει έκτοτε με υπερνομοθετική ισχύ, την Σύμβαση για την εξάλειψη όλων των μορφών Διακρίσεων Κατά των Γυναικών (Σ.Ε.Δ.Κ.Γ.) των Hνωμένων Εθνών
Δεδομένου του ευρωπαϊκού νομικού κεκτημένου ως προς το μείζον ζήτημα της ισότητας των δύο φύλων, εκτιμούμε ότι η προσφυγή της κ. Ζδούκου θα ευδοκιμήσει, καθιστώντας έτσι επιτακτική την ανάγκη κατάργησης του σεξιστικού φορολογικού νόμου.

Η κατάργηση του σεξιστικού φορολογικού νόμου αποτελεί αίτημα και των ακόλουθων γυναικείων και φεμινιστικών κινήσεων, οι οποίες στήριξαν και την σχετική καμπάνια.

ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ – ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ -ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ -ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ -ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ – ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ -ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΜ/ΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΕΛΕΣΙΛΛΑ -ΔΙΚΤΥΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ – ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ – ΕΝΩΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ – ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ.

Πληροφ. Ζδούκου Δέσποινα τηλ. 6972394861, dzdoukou@hotmail.com, dzdoukou@yahoo.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *